Outdoor reizen

Outdoor reizen

Outdoor reizen en wandelen kunnen spannend en avontuurlijk zijn en doet je lichaam goed. De frisse lucht, de zon en de elementen geven je weer nieuwe energie. Om een aangename reis te maken dien je wel goed voorbereid te zijn. Slechte kwaliteit kleding en een ongelukkige timing kunnen roet in het eten gooien. Hier een aantal tips om een outdoor wandelvakantie te laten slagen.

Degelijke outdoor schoenen

Het belangrijkste onderdeel voor een wandeling zijn natuurlijk de outdoor schoenen. Deze dienen te kunnen ‘ademen’ en van een stevig materiaal gemaakt te zijn. Om te bepalen welk paar schoenen het meest geschikt is om te reizen dient men eerst te weten waar men precies wilt wandelen.

Regent het er veel? Is het juist droog? Of is er rekening te houden met giftige of ziekmakende insecten? Bij hoge regenval kan men waterdichte schoenen en in sommige gevallen laarzen overwegen. Wanneer het zonnig is kan men sandalen nemen. Maar als er echter veel ongedierte is kan men wellicht beter dicht schoeisel nemen ondanks dat erg zonnig of warm is.

Ook het profiel van de zool kan meespelen in het maken van een keuze. Vaak zijn outdoor wandelschoenen voorzien van een diep profiel waardoor de schoenzool goede grip heeft op de bodem. Zeker bij regen waarbij houten planken van bruggen en trappen spekglad kunnen worden kan men zolen met een glad profiel het beste vermijden. Door met al dit soort zaken rekening te houden kan men prima outdoor reizen. Benieuwd hoe u een recreatie link online kan plaatsen? Neem een kijkje op de startpagina.

Wandelschoenen aanschaffen

Hoewel de verleiding misschien groot is om online maar een leuk uitziend paar wandelschoenen te bestellen (internetprijzen zijn vaak laag), is het verstandiger om schoenen echt in de winkel te passen. Personeel bij de betere outdoorwinkels als Bever, maar ook bij kleine zelfstandige winkels weet vaak precies waar ze het over hebben. Meestal werken hier zelf outdoor-enthousiastelingen die kunnen helpen bij het kiezen voor de correcte schoen. De meeste outdoorwinkels van Nederland vind je op de site outdoorwinkels.nl.

Bij Bever kun je merken als Meindl, Lowa en Hanwag vaak passen omdat ze vrij veel maten op voorraad hebben. Sommige filialen hebben oo een ‘rotsmuurtje’ zodat je kunt testen hoe stevig je op je schoenen staat.

Nederlanders staan er om bekend om veel te zware en ‘hoge’ schoenen aan te schaffen voor lichte wandeltochten en niet al te lastige hikes. Dit is alleen maar ballast.Voor de meeste wandelaars is een A of A/B schoen prima. Ga je echt de bergen in kun je denken aan een zwaardere schoen. Tevens zijn goede wandelsokken erg belangrijk.

Voorbereiding op wandelen

Zeker voor de meer onervaren outdoor trekkers is het verstandig om zich goed voor te bereiden op het wandelen. Wanneer men van plan is om lange afstanden te lopen kan men eerst ruim van tevoren thuis oefenen. Als er dan spierpijn en kramp ontstaat ken je je limiet beter, kan je direct herstellen en zal je tijdens het rondreizen beter getraind zijn op het lopen van lange afstanden.

Verder kan het zeker geen kwaad om van tevoren de omgeving te bestuderen op een landkaart of via internet. Mocht je verdwalen dan kun je je beter oriënteren en ben je niet voortdurend op je mobiel aan het staren voor een GPS-locatie. Daarnaast wil de GPS technologie nog weleens falen waardoor  je in zo’n situatie volledig afhankelijk bent geworden van je eigen richtingsgevoel.

En als laatst is het verstandig om het een en ander mee te nemen voor onderweg. Water is in elke situatie nuttig. Het is een goede dorstlesser, maar het kan ook gebruikt worden om opgelopen wonden schoon te spoelen. Koolhydraatrijk voedsel, zoals brood, is goed om mee te nemen voor onderweg mocht de bloedsuikerspiegel te ver dalen. Een zakmes en een verbandtrommeltje zijn voor lange reizen met meerdere personen ideaal. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op het wandelen tijdens jouw outdoor reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 − 7 =