Wandelschoenen

Wandelschoenen

Dat is echt maatwerk hoor, het kiezen van de juiste wandelschoenen. Op welk terrein loop je vooral en kies je voor hoog of laag?  Zijn er wandelschoenen voor in het hooggebergte en waarom moet je de schoenen zo goed inlopen?

Goede schoenen zorgen voor balans en ondersteuning

Ben je een wandelaar, zorg dan dat je altijd goede schoenen hebt. Dit is essentieel voor je knieën en je voeten en je houding in het algemeen. Goede wandelschoenen zorgen voor ondersteuning en balans en maken van wandelen een fijne en comfortabele aangelegenheid. Probleem is echter dat er niet een soort goede wandelschoen is. Zo heb je lichtgewicht schoenen en schoenen speciaal voor in het hooggebergte, schoenen die verschillen wat betreft materiaal, de vorm en het model. Daarnaast heb je nog het verschil tussen een mannen en een vrouwenschoen.

Koop en pas je schoenen het liefst in de middag

Ga je schoenen kopen, doe dit bij voorkeur in de middag. Dan namelijk heb je vaak al wat gelopen en zijn je voeten wat dikker en warmer geworden van het bewegen. En dus zijn ze dan in dezelfde omstandigheden als dat je wandelt. Juist dan pas jij de wandelschoen en weet je direct of de pasvorm in orde is. Je hebt verder de hoge en de lage schoen. De hoge schoen biedt extra ondersteuning en maakt het verzwikken van de enkels nagenoeg onmogelijk. Met de lage variant loop je ook de bekende vierdaagse-evenementen gemakkelijk uit.

Schoenen met een stugger en een grover profiel

De wandelschoen wordt onderverdeeld in een aantal categorieën. De lage en soepele schoen gebruik je in stad en bos en op terrein dat glooiend is. Het zijn vaak ook de perfecte schoenen om de wandelvierdaagse mee te lopen. Vervolgens heb je de bergwandelschoen. Deze schoen is ideaal voor meer geaccidenteerd terrein of de kortere trektochten.  De hoge bergschoen is voor de zwaardere tochten die je in de bergen loopt. Deze schoenen zijn stugger en hebben een grover profiel. Tenslotte zijn er nog schoenen voor in het hooggebergte, voor heel hoog en heel steil dus. Op deze schoenen kun je eventueel ook stijgijzers plaatsen.

Kies je voor waterdichte of ademende schoenen?

De schoenen kunnen waterdicht zijn of ademen. Voor in de kou en sneeuw zijn waterdichte schoenen het aanbevelen waard. Loop je in warmere gebieden die ook nog eens droog zijn dan kies je voor ademende schoenen. Ondertussen zijn ook zogenaamde Gore-Tex schoenen beschikbaar, deze wandelschoenen zijn zowel wind- als waterdicht maar zorgen wel voor zweetafvoer naar buiten.

Goed passen en goed inlopen

De juiste schoenen kiezen is een kwestie van goed passen. Dat is iets anders dan een schoen even aanschieten dus. De ideale schoen zorgt dat je een centimeter ruimte over hebt. Zo schuif je niet in je schoen. Kies ook nooit voor een te smalle schoen. Ook goede sokken zijn essentieel, door wrijving kunnen zomaar blaren ontstaan. Loop je schoenen ook altijd goed in. Hoewel dit niet per se nodig is, kan het wel blessures aan met name het scheenbeen voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × een =