Wandelen met je paard, waar moet je rekening mee houden?

Wandelen met je paard, waar moet je rekening mee houden?

Op pad met je paard? Dat kan echt heerlijk zijn en je relatie met je paard echt verbeteren. Mits jij dan wel de leidende rol op je neemt en mits je een aantal zaken scherp in de gaten houdt.

In kuddes op zoek naar water en voedsel

Dat je paard erop uit gaat is heel natuurlijk; dat deden paarden vroeger ook – bij voorkeur in kuddes – om water en voedsel te zoeken.  In z’n algemeenheid is dit goed voor de onderlinge band mits dus de rolverdeling duidelijk is. Om je op weg te helpen als je plannen hebt om te gaan wandelen met je paard zetten we wat belangrijke en nuttige zaken op een rijtje. Zo is het vooral zaak om spanning te herkennen en erkennen. Pik dus signalen van je paard op. Knippert je paard bijvoorbeeld niet, snurkt het paard of loopt het paard langzaam? Dan duidt dit op spanning bij het paard. Dit betekent dat je als eigenaar stopt en wacht.

Fijne plekken om pauzes in te lassen

Het is goed om sweetspots voor je paard te creëren; fijne plekken waar je pauzes inlast en je paard kan grazen, waar je het dier kriebelt en wat lekkers geeft. Waar je even de shetlander dekens over hem heen legt als teken dat het goed is. Het paard zal dit zelf ook voelen. Wat je dus ook kunt doen is een route lopen die van sweetspot naar sweetspot leidt. Kan je paard daar telkens eventuele spanningen afvoeren.

Oefen klein

Het is verstandig thuis te oefenen en klein te beginnen. Doe dit op een veilige plek en gaat het goed? Geef je paard dan steeds een beloning. Zeker weten dat jullie het gezellig krijgen als jullie er samen op uit gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − drie =